Търсене в този блог

вторник, 1 ноември 2011 г.

Шоколадово-портокалов кекс

Мина време откакто създадохме блога. Нищо не писахме в него, но ето и първата публикация! Първоначално леля щеше да слага рецепта за едно типично за техният район ястие, но не можеше да пише с български букви на компютъра, така че трябваше да ми праща текста и след това аз да го преписвам и публикувам. За жалост все не намирахме време. Аз отдавна не бях готвила, но сега реших да направя този кекс заедно с моята баба ;). Ето и рецептата:

Шоколадово-портокалов кекс
Адаптирано от Sunshine's Kitchen

Продукти за плънката:
1 портокал
100гр черен шоколад
125гр масло
3 яйца
280гр захар
100гр гъст айран (кисело мляко към вода = 3:1)
25гр какао
250гр брашно
1 и 1/2 чаена лъжаца бакпулвер
щипка сол


Измиваме портокала, слагаме го в дълбока тенджера и наливаме вода, колкото да го покрие. Варим го около 30 минути, или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре, ако има семки ги отстраняваме и го оставяме да се охлади.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова и ги оставяме да се охладят леко.
Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и солта.
В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем, добавяме айрана, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяме сухите съставки и внимателно разбъркваме.
Загряваме фурната на 180C и намасляваме форма за кекс. Изсипваме тестото и печем около 40-50 минути, като проверяваме за готовност с дървено шишче.
След като кексът е готов, оставяме го да се охлади във формата, след което го прехвърляме върху метална скара.
През това време приготвяме ганаша.


Шоколадово-портокалов ганаш:
65гр черен шоколад
25гр масло
сокът от 1/4 портокал
1-2 супени лъжици какао

Разтопяваме шоколадът и маслото и прибавяме сокът от портокал. Добавяме 1-2 лъжици какао, докато достигнем желаната гъстота.
С приготвения ганаш заливаме със малка лъжичка кекса или можем да използваме щприц.


Аз и баба направихме две различно украсени чинийки. Според вас, коя е по-добра?

Моята чиния:



Чинията на баба:

Като коментар пишете мнението си!

1 коментар: